Leva Med Migrän

2013-12-29
23:56:00

Högkänslig person

Hittade en riktigt bra artikel i tidningen "Må Bra" om en personlighetstyp som man kallar för HSP- Highly Sensitive Person. Enligt denna artikel har 20% av befolkningen ett karaktärsdrag som gör att man är "högkänslig". Vissa föds med ett känsligare nervsystem och tar in fler intryck än andra. Högkänsliga har inget skyddande filter. Allt de upplever går rakt in. De har ofta låg självkänsla och höga krav på sig själva. En högkänslig person har ett djup och en närvaro som andra kan sakna. Hon kan njuta till fullo av ensamhet, men kan även vara social. Studier visar att drygt en tredjedel av de högkänsliga är utåtriktade, men upplever kallprat som frustrerande. En högkänslig person får ofta god kontakt med andra, men orkar inte umgås lika länge som andra.En högkänslig skapar djupare kontakt på två timmar än andra kan göra på en hel kväll.
Ett av de viktigaste stegen för att få balans är att våga säga ifrån. Förklara för omgivningen att "så här fungerar jag och jag inte vara ”på” så lång tid i taget". En högkänslig person blir lätt utmattad efter ett möte som varar länge eller när det är stressigt. Det blir för många intryck i nervsystemet. En högkänslig person är inte empatisk i alla lägen. Vid överstimulering kan hon få utbrott eller bli svår att vara tillsammans med. Det beror på att högkänsliga registrerar fler nyanser och tar in saker på ett djupare plan. 
Dessa personlghetsdrag stämmer kusligt bra in på mig. Har aldrig hört talas om det innan, men då får jag väl kalla mig för "högkänslig" nu då ; )  Känns ju kanske inte så positivt... Dock väldigt intressant att det verkligen är någon som forskat kring detta och att det finns fler som är likadana som jag! 
Känslig och lättsårad? Du kan vara en HSP...