Leva Med Migrän

2014-02-26
16:55:00

Dietist

 
Idag var jag på besök hos en dietist. Det har varit inbokat sedan jag började äta glutenfri mat. Jag ville förvissa mig om att jag fick i mig alla vitaminer och mineraler som jag behöver trots att jag inte äter frukost, äter glutenfri mat och ingen mat alls de dagar jag har svår migrän.
Resultatet blev väl egentligen varken eller...
Vad gällde glutenfri mat tyckte hon att jag kunde sluta med det eftersom det ännu inte gett något positivt resultat. Att jag dessutom har konstant ony i magen igen är ett tecken på att det inte är rätt kost för mig. Det var viktigare enligt henne att jag fick i mig en så varierad kost som möjligt med alla ämnen kroppen behöver. Så, kontentan av detta är att jag slutar med min glutenfria kost och konstaterar att det inte gjorde någon nytta varken för migrän eller annat!
Att jag inte äter frukost såg dietisten inte som något större probelm. Så klart är det inte optimalt, men hon menade att om jag provat så många olika varianter på frukost och jag inte får i mig något av det så är det kroppens sätt att säga att jag inte behöver någon frukost. Men någon frukt under förmiddagen kunde jag försöka få i mig- så det får jag nog göra!
En annan sak hon tog upp är att jag troligtvis får i mig för lite kalcium. Jag dricker inte mjölk och äter inte särskilt mycket mejeriprodukter. Man räknar att man ska få i sig ca 5 dl mejeriprodukter om dagen för att täcka behovet av kalcium. Det får jag absolut inte. Så något tillskott med kalcium kunde vara bra. Så, ett tips! Får ni inte i er 5 dl mejeriprodukter om dagen så införskaffa kalciumtillskott som finns på apoteket.
 
När jag har svåra migränanfall på tre dygn får jag sällan i mig något alls, varken mat eller dryck. Jag frågade då kring näringsdrycker, vilket dietisten inte tyckte var någon bra idé. Det viktigaste var att jag fokuserade på att dricka vatten eller saft i första hand. Att äta var inte det absolut viktigaste om jag ändå mår illa och kräks av det (vilket man knappast behöver vara raketforskare eller dietist för att förstå). Om jag får vätskebrist på grund av att jag inte kan dricka något skulle jag istället åka till akuten och få hjälp med dropp för att få vätska i mig. På dietisten lät det som om "du kan bara gå inom på akuten och få lite dropp". För det första går jag ingenstans när jag är uttorkad- jag ligger väldigt stilla och håller krampaktigt i min kräkpåse. För det andra tycker jag att man ska undvika besök på akuten så långt det går, man har det faktiskt lugnare hemma vid ett migränanfall. För det tredje så skulle jag ALDRIG få för mig att åka dit frivilligt och säga "Hej, jag ville bara ha lite dropp idag". Givetvis finns det anfall då man inte klarar sig hemma på grund av smärtan, näringsbrist och uttorkning- då ska man självklart söka vård.
 
Dietisten resonerade såhär; om jag ser till att äta ordentligt och varierat de dagar jag mår bra så är det ingen fara för kroppen om jag inte äter något alls de tre dygn jag har migrän. Att jag blir alldeles matt, yr och svimmar var tydligen inte av större betydelse. Jag menade att om man kan undvika detta spektakel och ett stökigt sjukhusbesök genom att dricka lite näringsdryck så skulle det väl vara bra. Medan dietisten menade att om jag ändå hade svårt att svälja så kvittade det ju om jag hade näringsdryck eller inte.... Hmm, jag orkade inte argumentera utan köper näringsdryck receptfritt istället.
 
Ja, jag vet inte riktigt vad detta besöket gav. Det mesta dietisten sade var rent sunt förnuft som jag själv kunde räknat ut, en del av hennes teorier var lite väl naiva- men alla tänker vi ju olika. Det var väl hennes motstånd till näringsdryck som förvånade mig eftersom hennes kollega gladeligen skrivit ut det till mig tidigare. Men annars är det åter till vanlig mat med gluten och frukt under förmiddagarna samt kalciumtillskott som gäller! O så kanske jag svänger förbi akuten och ber om lite dropp en dag- eller ABSOLUT inte....